Zdieľať a tlačiť

color #000000
color #000000

Opečená maslová tekvica s kešu orieškami, bazalkovou kari omáčkou a quinoou

 

 

Pôvod quinoi môžeme hľadať v Južnej Amerike. Dokonca i u Inkov bola quinoa jedna z najobľúbenejších a životne dôležitých potravín. Uvarte si ju podľa foodblogerky Petry.


 


 

Na 2 porcie potrebujeme: 


 

tekvica
cca 500 g maslovej tekvice
olivový olej dmBio
hrsť kešu orieškov 
dmBio
vetvička rozmarínu
soľ
 

bazalková kari omáčka
hrsť čerstvých bazalkových listov
400 ml kokosového mlieka dmBio
½ červenej čili papričky
2 jarné cibuľky
šťava a kôra z polovice citróna
1 čl sójovej omáčky
1 čl kari korenia
1 čl harisa pasty
štipka mletého koriandru
štipka kurkumy
 

quinoa
100 g quinoi dmBio
150 ml vody
štipka soli
 


 

Postup: 

Tekvicu ošúpeme a nakrájame na mesiačiky. Na panvici rozohrejeme olivový olej a prihodíme aj vetvičku rozmarínu, aby olej ochutila. Tekvicu mierne posolíme a dáme na rozpálenú panvicu, opekáme z oboch strán. Keď tekvica zmäkne, pridáme na pár minút teplotu, nech chytí peknú hnedú farbu. Vtedy pridáme aj nahrubo nasekané kešu oriešky, tie sa opražia a budú mať výraznejšiu chuť. Odstavíme a tekvicu s orieškami dáme z panvice bokom. Začneme pripravovať quinou - najskôr ju prepláchneme horúcou vodou, potom v hrnci zalejeme približne 150 ml vody, mierne osolíme a varíme asi 20 minút. Ak je treba dolejeme na panvicu trošku oleja. Nadrobno si nasekáme dve jarné cibuľky - zelenú časť cibuliek odložíme na posypanie a zvyšok dáme na panvicu. Pár minút pražíme na miernej teplote. Potom pridáme na panvicu 1 čl kari korenia, 1 čl harisa pasty, štipku mletého koriandru, štipku kurkumy a soľ. Koreniny na panvici premiešame a zalejeme kokosovým mliekom (ak je v mlieku príliš veľa vody - môžeme časť odliať). Keď omáčka začne bublať, pridáme najemno nasekanú bazalku, polovicu čili papričky (semienka môžete pokojne vybrať, ak nemáte radi pálivé), kôru a šťavu z citróna. Omáčku necháme pár minút povariť, ochutnáme a ešte podľa vlastnej chuti dochutíme. Pri podávaní na tanieri ešte posypeme čerstvou jarnou cibuľkou a prípadne lístkami bazalky. 


 


 


 

Peťa z blogu redvelvetcooking: Blog redvelvetcooking.com vznikol v roku 2011, viac menej len pre jej osobné účely - aby si zapisovala recepty, ktoré si doma varila a viedla si tak akýsi “online” receptár. Časom jej však začali pribúdať čitatelia a ona sa blogovaniu začala venovať aktívnejšie. Keďže má veľa koníčkov, medzi ktoré okrem varenia a pečenia patrí aj fotografia a maľovanie, snaží sa na blogu všetky tri veci prepojiť. Recepty si fotí sama a sem tam pridá aj nejakú ilustráciu jedla. A čo konkrétne nájdete u nej na blogu? Väčšinou rýchle a jednoduché jedlá, ktoré často vznikajú na základe toho, čo ju inšpirovalo v kuchárskych knihách a na internete a zároveň toho, čo sa doma v špajzi nachádza. Viac informácií nájdete aj na facebooku: www.facebook.com/redvelvetcookingandbaking